Een schommel kopen: hier kan je op letten

Je kent ze ongetwijfeld nog van vroeger: de schommels. Urenlang speelplezier, genieten van de buitenlucht en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Deze speeltoestellen zijn vandaag de dag nog altijd populair. Een schommel kopen kan daarom ook nog steeds. Of je nu een schommel in de achtertuin wilt hebben of op een andere plek, moet je wel goed weten waar je allemaal op kan letten. Je wilt immers een investering doen die voor langere tijd meegaat en ook het beste voor jouw kind biedt. Maar welke factoren zijn dan van belang om mee te nemen in jouw zoektocht?

Bepaal de beschikbare ruimte

Voordat je een schommel aanschaft, is het van cruciaal belang om te bepalen waar je deze wilt plaatsen en of er voldoende ruimte beschikbaar is. Houd rekening met de afstand van de schommel tot obstakels zoals bomen, muren of andere speeltoestellen. Zorg ervoor dat er voldoende vrije ruimte is rondom de schommel om de veiligheid van de kinderen te waarborgen. Bovendien moet de ondergrond geschikt zijn voor schommelen; het gebruik van schokabsorberende materialen zoals rubberen tegels of houtsnippers is aan te bevelen om blessures te voorkomen. Je wilt immers niet dat je geen andere meubelstukken meer neer kan zetten of dat jouw kinderen rondom de schommel geen ruimte meer hebben.

Het type schommel en de gebruikte materialen

Er zijn verschillende typen schommels om uit te kiezen, afhankelijk van de leeftijd en voorkeuren van de gebruikers. Baby- en peuterzitjes hebben bijvoorbeeld een andere vorm en grootte dan traditionele schommelzitjes voor oudere kinderen. Voor avontuurlijkere kinderen kun je ook overwegen om een schommel met een glijbaan of klimnet aan te schaffen. Denk goed na over het beoogde gebruik en de doelgroep voordat je een keuze maakt. Kwaliteit en duurzaamheid zijn essentieel bij het kopen van een schommel. Ieder materiaal zal weer andere resultaten bieden en heeft ook andere voor- en nadelen. 

Een eenvoudige installatie voor jouw schommel

Bij de aankoop van een schommel is het belangrijk om te weten of de montage en installatie eenvoudig zijn of dat professionele hulp nodig is. Sommige schommels worden geleverd als bouwpakketten, terwijl andere al volledig gemonteerd zijn. Lees de instructies grondig door en zorg ervoor dat je de benodigde gereedschappen en vaardigheden hebt om de schommel veilig en stevig te monteren. Let er dus op dat je een variant hebt waar je een eenvoudige installatie bij kan vinden, zodat jouw kinderen binnen een korte tijd in de tuin kunnen spelen. Het kan direct een lach op ieders gezicht geven als de schommel staat.

Let op veiligheidsnormen

Veiligheid is de absolute prioriteit bij het kopen van een schommel. Controleer of de schommel voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en -voorschriften, zoals de Europese Norm EN 71. Let op factoren zoals de maximale belastbaarheid, de afstand tussen de grond en het zitje, en eventuele scherpe randen of uitstekende delen die verwondingen kunnen veroorzaken. Kies altijd voor een schommel die gemaakt is van duurzame materialen die bestand zijn tegen weersinvloeden en slijtage.

 

Gerelateerde berichten in thema

Ook leuk om te lezen